Ez a blog mindenkié, aki szeretne velünk közös projekteken dolgozva beszélgetni, jokat vihogni és esetleg együtt szomorkodni, ha a sors ugy hozza.

2010. március 13., szombat

Kukacolo gyorstalpaló

Sziasztok Lányok! Egy régi igéretemet váltom most be, megmutatom és megprobálom elmagyarázni hogy hogyan is müködik a szabad gépi tüzés. Elöször is, egy tévhitet szeretnék eloszlatni: kukacolni majdnem minden géppel leget, akár uj, akár régi (lábbalhajtos 200 éves Singeren viszont nem lehet :-))) Èn probáltam már anyukám 35 éves gépével, ujabb, teljesen eyszerü háztartási varrogéppel, és szuper mindentudos vadi uj csudával........ mindegyikkel remekül sikerült. Az egyetlen, ami kell hozzá, az egy stoppolo, más néven szabad gépi tüzéshez valo talp. Az enyém igy néz ki, létezik fémböl is:




Ha nincs ilyen talpatok keressétek meg az interneten a varrogépetek márkakereskedöit, többnyire postán is meg lehet rendelni. (én most rendeltem az uj gépemhez, másnapra itt volt és 600 forintba került)

Az alapbeállitás a következö: kukacolotalpat felszerelni, anyagtovábbitot leereszteni (kikapcsolni) a gép egyenes varráson álljon. Vékony anyag alá tegyetek himzövliest, de gyakorolni egy darabka felmosorongy (nam használt:-))) is megteszi. Èn a fehér felmosorongyot használom, amint mindenféle rányomott mintával lehet megvásárolni, legiutobb a Penny-ben vettem Budapesten, azt hiszem Gazdagréten.
A szabad gépi tüzésnél - mivel az anyagtovábbito ki van kapcsolva -  Te továbbitod az anyagot, ez egy kis gyakorlatot kiván. Ne ess kétségbe ha elsöre nem sikerül jol. Inditsd el a géped, mozgasd az anyagot alatta, rajzolj vele hullámvonalakat, köröket, szivecskét, egyszerübb formákat gyakorlás képpen.
 Egyszer egy nagyon profi hölgy azt mondta nekem, akkor tudsz igazán kukacolni, ha le tudod a neved cérnával irni. Egy kis gyakorlással megtanulhato, meg kell találnod a saját ritmusodat hozzá, azonkivül ki kell tapasztalnod a gépedet is, probálj ki különbözö szálfeszitö állásokat. Az én gépemen egész magasra kell állitani a szálfeszitöt, de ez  gépenként változo, ki kell tapasztalni.
 
Ha pl monogrammot szeretnél himezni, állitsd a gépedet cikk-cakk öltésre. Rajzold elö a betüt (ez egy kis gyakorlás után feleslegessé válik) tedd az anyagot a gép alá és mozgasd a tü alatt ugy hogy az elörajzolt vonalon varrjon.
Remélem hasznát veszitek ennek a kis tájékoztatonak, ne ijedjetek meg, bonyulultabbnak hangzik mint amilyen. A lényeg a gyakorlás, a megfelelö ritmus megtalálása az anyag mozgatásánál. Sok sikert!!!!!

11 megjegyzés:

Ledorka írta...

Jaj, de örülök ennek! A kukacolás olyan misztikusnak tűnt mindig. :D Így nem látszik annak. Jövő héten szerzek talpat.
Köszi, Rita! :)

Rita írta...

Nem is az...csak gyakorolni kell egy kicsit , aztán megy ám :-)))

Rita írta...

akkor már érdemes volt leirnom :-))))

Hencsilli írta...

Az én 35 éves gépemhez is van kukacoló talp - nagymamám assemtutta hogy az mire való :) Bezzeg én! Nagyon megörültem, mikor megláttam milyen profi gépe is van mamesznak! :) Meg is ajándékoztattam magam vele karácsonyra:)
Ez a monogramozás nekem újdonság, de biztos ki fogom próbálni.
Köszi Rita !

Névtelen írta...

Köszönöm szépen a leírást!!!:)

Ledorka írta...

Most eszembe jutott, hogy régen azt olvastam, hogy "görgős talp" kell hozzá. Arról meg azt se tudom, milyen is... A tiedhez hasonlót viszont találtam a dobozban, csak elöl nem ér össze, vagyis mondjuk, hogy U alakú. Az is jó lehet, ugye?

Rita írta...

ha küldesz egy fotot rola megmondom!!!!
görgös talprol még nem hallottam, van nekem egy amin kis kerekek vannak, de az arra valo hogy szalagot egyenesen lehessen felvarrni

Rika írta...

Rita! Köszönöm szépen a leírást. Még sosem kukacoltam, de most veszek egy ilyen talpat és kipróbálom. Nagyon sok újat tanultam már tőletek. Köszönöm!

Jutus írta...

Én is megpróbálom beszerezni a talpat és majd meglátjuk mire megyünk egymással!:))
Köszönöm a leírást!!!

Névtelen írta...

Az ipari gépekkel nem lehet kukacolni?... ha jól tudom textima gépem van, de annak nem lehet az anyag továbbítót süllyeszteni...

Névtelen írta...

Az a gombfelvarró szerintem