Ez a blog mindenkié, aki szeretne velünk közös projekteken dolgozva beszélgetni, jokat vihogni és esetleg együtt szomorkodni, ha a sors ugy hozza.

2010. április 12., hétfő

Általános szabályok a foltvarráshoz / Elözetes az e heti feladathoz

Ma még néhány általános szabályt szeretnék megosztani veletek, aminek ismerete megkönnyiti a késöbbi eligazodást a különbözö leirásokon.
Elöször is a kedvenc vesszöparipáim: a beavatás és a vasalás. Már sokszor elmondtam, de nagyon fontos: minden uj anyagot feldolgozás elött ki KELL mosni!!!! A legjobb ha ugy mosod ahogy késöbb a belöle készülö darabot mosni fogod. Ha eresztené a szinét tegyél az öblitövizbe ecetet, az megállitja.
Mindeb foltvarró asztala mellet ott áll a vasalódeszka készenlétben a vasaloval. Ha nincs ehhez hely, könnyen készithetsz egy mini-vasakóalátétet: egy nagyobbfajta vágódeszkát vonj be egy réteg vatelinnel, majd egy réteg anyaggal, kész a helysporolos vasalolehetöség. Fontos nagyon, hogy minden varrás gondosan le legyen vasalva. A szokástol eltéröen a foltmunkák hátulján mind a két varrásráhagyást egy oldalra vasaljuk, lehetöség szerint a sötétebb, kevésbé átlátszo anyag felé.
Varrásráhagyás: a különbözö leirásokban kétféle varrásráhagyással találkozunk, a metrikus rendszerben 0,75 cm, az inch rendszerben pedig 1/4 inch (kb 0,6 cm) Az europában forgalmazott varrógépek legtöbbje 0,75 cm-s talppal rendelkezik, és a legtöbbhöz kapható az 1/4 inch-es un. patchwork talp is. Ha kétségeid vannak varrj két párhuzamos egyenest talpszélességre egymástol és mérd le a távolságukat. Ha nagyobb vagy kisebb a talp egy ragasztocsikkal segithetsz a dolgon: ragaszd a csikot a tütöl 0,75 cm-re, ez segit majd az anyagvezetésben.
Nem kell megijedni ha most igy elsöre bonyolultnak tünik a dolog: az elsö közös foltmunkánknál lépésröl lépésre fotoval ellátva készitem a leirást. Ha valakinek még kérdése lenne, szivesen válaszolok, csak bátran!!!!!

2 megjegyzés:

bemka írta...

Nagyon jól magyarázol. Nem vagy te tanár is véletlenül?

Rita írta...

nem, csak közgazdász....magyarázni, azt nagyon tudunk :-)))))