Ez a blog mindenkié, aki szeretne velünk közös projekteken dolgozva beszélgetni, jokat vihogni és esetleg együtt szomorkodni, ha a sors ugy hozza.

2010. április 20., kedd

Ha van már nyolc blokkod...

....akkor ideje eldönteni, mi készüljön belölük. Részletes fotokkal most egy teritö készitését fogom bemutatni, de készülhet még babaágynemü (párna:2 blokk, takaró 6 blokk) vagy két lábosfogo (4-4 blokk). Rakjátok ki az asztalon, milyen sorrendben szeretnétek összevarrni a blokkokat, lehet vele játszani, cserélgetni. A teritöt egy kicsit eltérö modon készitettem mint a babaágynemüt: mig az ágynemünél direkt összevarrtam a négyzeteket, addig a teritönél egy egy 4,5 cm széles csikot varrtam közéjük.


A négyzetek összevarrása és egy alapos vasalás után következik a bélelés és a hátlapozás. Ehhez szükséged lesz vliesre és anyagra a hátlaphoz. Mindkettö legyen valamivel nagyobb mint a foltmunkád.
Gombostüzd össze a 3 réteget középröl kiindulva. Én celluxal a vágólapra szoktam ragasztani a hátlap 4 sarkát, igy biztos nem csuszik el és nem is ráncolodik. Ha nincs laposfejü, hosszu és vékony gombostüd akkor a legjobb ha összeférceled a rétegeket.

Most következik a tüzés. Nagyon sokféle képpen lehet csinálni: a varrások mentén, a varrásokon, mintákat, kacskaringokat, virágokat tüzhetünk. A tüzésnek két funkcioja van : az egyik a 3 réteg összefogása, a bélés csuszkálásának megakadályozása, a másik a diszitö funkcio. Mindenkinek az izlésére bizom, hogy késziti el.
Ha kész vagy, vágd le az oldalakat egyenesre ugy, hogy a 3 réteg ugyan akkora legyen.

Ezután elkészitjük a szegöpántot.

Ehhez egy 6 cm széles csikra van szükséged, kb 10 cm-vel legyen hosszabb mint a munkadarab kerülete. Szükség esetén két csikot össze lehet varrni, igy:
A szegöpántot hosszában hajtsd ketté és vasald jol le:
Az egyik oldal közepétöl kezdve tüzd a pántot a munkadarab szélére, igy:
A következöskiccen a sarkok elkészitését láthatod lépésröl lépésre:


ugyanez fényképeken:
0,75 cm-vel a saroktol hagyom abba a varrást, elvágom a cérnát.
a pántot felhajtom
aztán pedig lehajtom és igy varrok tovább.
Ezt a müveletet ismételd meg minden saroknál. Ha mind a négy oldalra rávarrtad a pántot ugy fejezd be a varrást hogy a pánt elejét néhány cm-vel átfedje a vége:
Mostmár nemsokára készen vagyunk :-)) A szegöpántot láthatatlan kézi öltéssel rögzitjük a munkadarab hátoldalán:
(itt nálam még csak le van tüzve, varrni majd most fogom :-)))))
Jó munkát kivánok, ha kérdésetek van, nagyon szivesen válaszolok!!!!!

Ps.: Többen is irtátok nekem, hogy szorakoztatonak találjátok a blokkok készitését. Nektek van egy jo hirem :-)): lehet továbbra is gyártani a blokkokat, nemsokára varrunk belöle egy gyerektakarót. A négyszögeken kivül szükség lesz vliesre és anyagra a hátlaphoz  (mindkettö kb. 100x150 cm) Lehet flanel vagy polár anyag is, hogy jó puha, bujos takaró legyen :-))). A legutóbbi takarómat flanel anyaggal készitettem, aki szeretné, megnézheti a blogomon. Sophia unokám takarójának a hátlapja egy rózsaszinü polár takaró, amit az Ikeában vettem pár Euroért.

5 megjegyzés:

batorba írta...

Hát az én figyelmemet tutira elkerülte! De jó,hogy felírtad megint! Szerintemén holnap már?? hozzá tudok fogni a blokkokhoz.:-(( Kicsit le vagyok maradva!!:-(

Rita írta...

Semmi baj, nem Te vagy az egyetlen...tegnap nagy volt itt a forgalom :-)))

Jutus írta...

Én vagyok a másik,de azt hiszem én mára befejeztem,mert csak a baj van velem!!!:))
Remélem kialszom a hülyeségem!!!:DDD

Rita írta...

Jajj Lányok!!!! Semmi helyrehozhatatlan nem történt, nincs veletek semmi baj, jo hogy vagytok!!!!

Tímel írta...

Köszönöm ezt a ferdepántos fordulósdit...ez mindíg rejtély volt előttem :)