Ez a blog mindenkié, aki szeretne velünk közös projekteken dolgozva beszélgetni, jokat vihogni és esetleg együtt szomorkodni, ha a sors ugy hozza.

2010. április 9., péntek

Elözetes a jövö heti NAGY feladathoz 1.

Végignéztem az elejétöl fogva miket alkottatok. Örülök hogy veletek varrhatok, egy nagyon ügyes, lelkes és tehetséges kis csapat vagytok!!!!!!!! Ezért ugy döntöttem hogy megprobálkozhatunk egy "igazi" foltvarros projekttel, magyarul: jövö héten gyönyörübbnél gyönyörübb anyagokat fogunk apro darabokra vagdosni majd ujra összevarrjuk csak más sorrendben :-))) Két különbözö feladatot eszeltem ki, egyet a varrogéptulajdonosoknak, egyet pedig a kézzel varrós lányoknak, nehogy kimaradjanak valamiböl :-)))) Ugy állitottam a projektet össze hogy fel tudjatok használni mindenféle maradékot, innen-onnan összegyüjtött kisebb darab anyagokat, igy nem kell azonnal nagy költségbe verni magatokat. Persze a bélést (vlies-t) és a hátoldalra valo anyagot meg kell venni ha nincs otthon, de erröl majd késöbb irok részletesebben.
Most szeretnék általánosságban a foltvarrás szabályairol irni, szerszámokrol, anyagokrol stb.
Jo ha van:
  • körvágó: Ez egy kés kör alaku cserélhetö pengével, amivel milliméter pontosan lehet dolgozni.
  • vágólap: a körvágó használatához elengedhetetlen, ezen vágjuk az anyagot. Tulajdonképpen egy zöld müanyag lap ami egy érdekes tulajdonsággal rendelkezik: "begyogyulnak" rajta a vágások
  • vonalzó: lehet inch és centi beosztással kapni, én javaslok 1-1-et mindkettöböl, mert gyakoriak az olyan leirások ahol inch-ben adják meg a méreteket. àt lehet ugyan számolni (1inch=2,54cm) de sose jön ki kerek szám, a milliméterekkel vacakolni pedig idörablo és sok a hibázási lehetöség.
  • olló: legyen mindig egy jo éles anyagvágó ollótok amit csak anyag és vlies vágásához használtok, semmi másra.
  • Varrásbontó: jo dolog ha bontani kell, de szerintem megteszi egy kisolló is ha muszály
  • hosszu vékony laposfejü gombostü: szintén jo ha van, kényelmesen lehet vele dolgozni és a varrógép is simán átmegy rajta, de ha nincs és egyelöre nem is akarsz venni megteszi a hagyományos is.
  • jelölö, illanos filc, szabókréta: erre viszont érdemes egy kis pénzt kiadni, nincs bosszantóbb mint a kész munkán látható, eltávolithatatlan filc vagy golyostoll jelölések. A választék nagy: van jelölöfilc ami egy kis vizzel eltüntethetö, illanos filc ami néhágy ora alatt eltünik, és jelölö ceruzák különbözö szinekben ami tulajdonképpen egy nagyon vékony szabokréta. A hagyományos szabókréték nekünk alkalmatlanok, tul vastag vonalakat huznak.
  • Biztositotü: a három réteg összefogásánál kell. Lehet ugyan fércelni is, nekem a biztositotü vált be. Ujabban lehet kapni cérnabelövö pisztolyt is, én még sose használtam igy nem tudok rola nyilatkozni.
  • varrógéptü: 70-100-ig anyagtol függöen. Ne használjatok tompa elhasznált tüt, tönkreteszi az anyagot.
Ezek a szerszámok sajnos nem olcsók, ennek ellenére egy "alapkészletet" érdemes beszerezni a pontos és szép munka érdekében. Én az elsö darabokat honaprol honapra vásároltam, minden honapban valami mást amig összejött egy kis szerszámkészlet amivel már jol lehetett dolgozni.
Egyelöre ennyi, most el kell hoznom a Manomat az ovibol. Folyt köv., amikor is egy kis anyagismeretorát fogok tartani :-)))

22 megjegyzés:

bemka írta...

figyelek....

Szegusz írta...

Tanulok, tanulok... :)

Ili írta...

Én is figyelek.
Egy kis ötlet! Én már több mint 20 éve , jelölő kréta helyett, vékonyra kopott szappant használok. Nem szabad rávasalni, mert akkor nehezen jön ki. De ha rágőzölök, azonnal eltűnik. Nagyon jól lehet vele rajzolni, mert jó puha!

Rita írta...

Remek ötlet Ilike! Hallottátok Lányok, vékony szappan (gondolom a maradék vékony kis darabka) is nagyon jo jelölésre!

Ledorka írta...

Nagymamám is szappannal rajzolt anno. :)) (Én tüsszögök tőle, sajnos.)
Kíváncsian várom a folytatást! :))

Zsófi írta...

Szappant én is szoktam használni. Kézi tűzésnél viszont gyilkos: ragacsos lesz, majd eltűnik és fura, pezsgő érzetet csinál az orrban. De feketére illanófilccel elég nehéz rajzolni...
Az első 20*20-as darabhoz még nem kötelező körkést és alátétet (patchwork-vonalzót) venni - szerintem. :-P (A 250*250-eshez viszont nem árt. Az elsőt két hétig szabtam, a végén a jobbkezes ollót bal kézben fogva, mert vízhólyagos volt a kezem...)

Zsófi írta...

A jelölő ceruzák viszont nekem nem váltak be. (Mindig elmozdul alatta az anyag.) Van valami trükkje a használatuknak?

Rita írta...

Nekem 2 jelölö cerkám van egy fehér és egy fekete. Nagyon vékony, 5,5 mm-es bél valo bele, olyan mint a rotring ceruza. Nem a legolcsobb viszont nekem ez vált be a legjobban.

Edina írta...

Kíváncsian várom a folytatást! :)

Ili írta...

Mi Baba szappant használunk mosakodára mindig. Nem tudom, hogy más szappan hogy viselkedik. Én ezt nem cserélném le!!
Rita! A vágólapom tele van vágásokkal.Nem gyógyul be rendesen. Igaz nem Olfa, de nem is volt annyira olcsó.A Varróvilág boltjába vettem. Nálatok nem marad semmi nyoma a körkésnek???

Jutus írta...

A szappant már én is próbáltam,de nekem elég macerás,illanó tollat használok,bár valóban nagyon óvatosan kell használni mert elcsúszik az anyag.
A vékony ceruzát hol lehet beszerezni? Még nem találkoztam vele.

Rita írta...

Prym-töl van, én Friedbergben vettem abban a boltban ahol az anyagaim nagy részét venni szoktam. Ugy tudom hogy magyarországon több üzlet is forgalmaz prym termékeket, mint pl a passzio merida vagy a varrógépcentrum a teréz köruton az oktogonnál

tipikos írta...

Figyelek, figyelek...., de lekeseredtem!
1.Csajok! én egy kisvárosban (nagyon kicsi) lakom, itt semmit nem lehet venni!! A kreatív cuccaimat Pesten szerzem be, ha feljutok, vagy neten.
2.Most jön az érettségi időszak (kb. 60-70 dolgozat, elnökösködés...stb.), nem lesz időm semmire! NAGYON szomorú vagyok, ki fogok maradni! :o(((

Rita írta...

1. A passzio meridánál vagy a varrogépcentruná a neten is megrendelheted. vagy van ez az oldal: www.foltvarazs.hu, egy nagyon kedves hölgy csinálja. Nekem elhozta a vágolapot szmélyesen még aznap, mert sürgös volt. Nagyon rendes volt, bátran merem öt a többieknek is ajánlani.
2. Most inkább csak tanulgatunk, a foltvarrás alapjai a tanagyag. Minden fent lesz rola a blogon, késöbb is vissza lehet keresni és elkésziteni...amugy elárulom, gyerektakarot fogunk varrni :-))) Semmi bonyolult dolog nincs benne, négyzeteket fogunk egymáshoz varrni és a végén lesz egy kis aplikácio is de azt már mindenki tudja csinálni :-))

tipikos írta...

Okszi!
Majd a neten beszerzem, ami kell! :o))
Kicsit késve, majd követlek benneteket, mert nagyon érdekel a dolog! :o))))

Rika írta...

Lányok! Én is figyelek! És közben azt sem tudom mi az amit elsőre feltétlen meg kell venni, az anyagi lehetőségeim is korlátozottak. Melyik az a minőség amit még érdemes megvásárolni, és még az én pénztárcám is elbírja. Tudtok olyan tippet adni, hogy az elején mivel pótolhatom esetleg ezeket a csodaeszközöket (amiket természetesen én is megszeretnék majd vásárolni apránként), vagy esetleg majd később kapcsolódjak bele a munkába?

Rita írta...

Rika, ha nagyon akarod boldogulsz akkor is ha csak egy jo ollod van odahaza. Ha engem kérdezel, én vennék egy vágokészletet (vágolap, körvágó és vonalzo) amikor a pénztárcám megengedi.
Prym vagy Olfa termékeket szoktam vásárolni, nem a legolcsóbbak, de jok és tartósak, nem kell kétévente ujat venni.

Aranka írta...

Hááát, amikor elolvastam Rita a cikket inkább aggódni kezdtem. Én és a patchwork 2 külön világ. Valami egyszerűvel kezdjünk jó!
A Rota Trim vágólapok is jó minőségűek, igaz az ára miatt még nem vettem meg.

Rita írta...

Nem kell meijedni, egyszerübb lesz mint nyulat varrni!!!!!!

F.Gina írta...

A varrovilag.hu-n is lehet rendelni mindenfélét, nagyon kedvesek. A közös varrásokon is lehet mindent kapni, Pesten május 8-án lesz nálunk(egy kis reklám). Először a vonalzót érdemes megvenni, ha nem telik egyszerre mindenre, mert az használható önmagában is. A Rayher vágólapja is egészen jó, vastagabb, mint a többi, és jóval olcsóbb.
Lányok, nem kell megijedni :))
Várom a műveket ;o))

Rita írta...

Köszönöm szépen Gina!!! Én csak most tanulgatom at itthoni beszerzési forrásokat, még csak 6 hete vagyok Budapesten. A varrovilag.hu-t viszont ismerem és melegen tudom én is ajánlani, egy nagyon segitökész uriember csinálja. Én a varrogépemet is ott vettem. A május 8.-i összejövetelröl már olvastam, ha sikerül megszervezni elmegyek hozzátok!!!

F.Gina írta...

Nagyon örülnék, ha jönnél, jó lenne megismerkedni ! És rengeteg árus is lesz nálunk, meg Bernina tűzőgép, és Sasiko-gép bemutató, meg rengeteg blogerina :))