Ez a blog mindenkié, aki szeretne velünk közös projekteken dolgozva beszélgetni, jokat vihogni és esetleg együtt szomorkodni, ha a sors ugy hozza.

2010. április 15., csütörtök

Keményítés

Sziasztok!

Kérhetek egy kis segítséget anyag keményítésével kapcsolatban?
Hogyan kell szakszerűen és jól anyagot kikeményíteni?

Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket!

5 megjegyzés:

Aranka írta...

Nem szoktam a textíliákat keményíteni, de talán a boltban vásárolt keményítőn van használati utasítás.

Ili írta...

Aranka! Attól függ mit szeretnél keményíteni. Van folyékony és por alakú keményítő is. A port azt hideg vízzel kell elkeverni és egy kocsonyás anyagot kell főzni belőle. Utána hígítani kell. Attól függ a hígítás, hogy mennyire keményre szeretnéd az anyagot.
A folyékonyt, tartós keményítőnek hívják, mert több mosás után is elég kemény marad. Ezt is hígítani kell hideg vízzel, olyan arányban, amilyen keménységűt szeretnél.
Lehet sprayet is kapni, amit vasalás könnyítőnek hívnak. Ezt csak felrázod, rászórod a keményíteni kívánt anyagra. Hab állagú, és rávasalod az anyagra. Én ezt gobelin hátuljára szoktam használni, amikor kivasalom.
Ha horgolt ( kosár, angyalka, harang, ) Vagy hasonlókat szeretnél keményíteni, aminek állnia kell, azt cukor és víz keverékébe kell mártani és úgy megszárítani. Ilyet még nem csináltam és nem is tudom az arányokat. De biztos, hogy így keményítik.
Remélem tudtam segíteni egy kicsit.

Aranka írta...

Ili! Te aztán nagyon tudsz, minden igényt kielégítő segítséget adtál. Köszönjük.

petitange írta...

Köszönöm szépen a bejegyzéseteket! Sajnos a flakonon semmilyen leírás nincs a használatára vonatkozóan. :( Por állagú, és már az elején elakadtam vele. Mennyi vízben kell feloldani mekkora mennyiséget, és aztán meddig áztassam az anyagot? Nem írtak rá semmit...
A vasaláskönnyítő spray tetszik a legjobban, legközelebb azt veszek. :)
Köszönöm szépen Ili a segítséged!!!

Ili írta...

Húha!! A flakonos por alakút nem ismerem. Utoljára műa. zacsiban volt amit főzni kellett.
Mindjárt küldöm a fényképet az én keményítőimről!!
Ide a blogba teszem fel!