Ez a blog mindenkié, aki szeretne velünk közös projekteken dolgozva beszélgetni, jokat vihogni és esetleg együtt szomorkodni, ha a sors ugy hozza.

2010. április 15., csütörtök

Keményítők, amiket én ismerek!!!


Gyorsan előkerestem a keményítőimet, hogy meg tudjam mutatni. Talán így könnyebb eligazodni köztük.
Így tanultam anyukámtól. Fiatal asszony koromban addig még nem volt automata mosógép, mindent a főzött keményítővel keményítettem. Ennek nem csak az volt az előnye, hogy szép kemény legyen minden, hanem az ágynemű nem volt soha össze gyűrődve, mint most. A mosáskor sokkal szebben ki lehetett mosni, mert a keményítő nem engedte, hogy a por és piszok be vegye magár az anyagba. Zsebkendőt, törölgető ruhát, férfi inget, pizsamát, ffi. alsókat, még a flottir törölközőt is keményítettük. Akkor még nem volt gőzölős vasaló, hanem be kellett spriccelni a ruhákat. Egy napot állni kellett hagyni, hogy egyenletesen átnedvesedjen mindenütt. És ezután jöhetett a vasalás. Ami fél napokat is igénybe vett, mivel szárazra kellett a nedves ruhaneműket vasalni. A szekrénybe nem tehettük be azonnal, hanem megint egy napig kint kellett tartani, míg teljesen ki nem hűlt és a benne maradt nedvesség el nem párolgott. Különben penészesek lettek a ruhák.
A ffi. ingek, gatyák,ágyneműk nem műszálasak voltak, hanem vásznak. Ma már nem lenne értelme.
Egy kicsit nosztalgiáztam. Higgyétek el, sokkal jobbakat lehetett aludni azokban az ágyneműkben.

A keményítőben nem kell áztatni az anyagot, csak bele mártani. Utána jöhet a centrifuga vagy csavarás!!

6 megjegyzés:

Györgyi írta...

Ezért is szeretek ebbe a csapatba tartozni! Segítőkészség,önzetlenség,jószándék..ezek jutnak eszembe! :))
Ili, köszönjük!

petitange írta...

Azta!!! Nagyon nagyon szépen köszönöm, most már egész biztosan megbírkózom vele. :) De jó, hogy ennyi mindent leírtál róla!!! Még egyszer köszönöm szépen!!

Ili írta...

Nagyon örülök, hogy segíthettem!

Rika írta...

Én is csatlakozom..... Ili köszönjük, hogy megosztottad velünk!
Olvastam a blogodban, hogy Abaligetre látogatsz a jövő héten. Jó munkát és kellemes pihenést a jövő hétre. Én a Mecsek másik oldalán lakom.

Ildi írta...

Rika, én meg a Mecsek északi oldalán!:) De kicsi a világ!
Ili, én is így csináltam, ahogy leírtad! A gőzölős vasalót ma se szeretem, csak ideköp, odaköp...Én belocsolom ma is azt a pár darabot, amit vasalok! Szerintem sok mindent felesleges vasalni, de ez ízlés dolga!
Ropogósan friss, tisztaság illatú - nem Lenor,stb. - ágyban aludni, mennyei!!!

Rika írta...

Ildi! Én már rájöttem. Olvastam a kiállításodról az ..... Házban, de sajnos lemaradtam róla. Feledékeny és figyelmetlen voltam. Vasárnapot választottam!!!! Bosszankodtam is miatta, pedig nagyon készültem!