Ez a blog mindenkié, aki szeretne velünk közös projekteken dolgozva beszélgetni, jokat vihogni és esetleg együtt szomorkodni, ha a sors ugy hozza.

2010. április 10., szombat

Milyen anyagot vegyek?????? Elözetes a jövö heti NAGY feladathoz 2.

Ahhoz hogy helyesen válasszunk anyagot, tisztában kell lennünk a különbözö anyagok alapvetö tulajdonságaival. A tölünk nyugatra esö országokban a legtöbb foltvarró az eredeti amerikai patchwork anyagokat részesiti elönyben. Annyiban igazuk van hogy ezek az anyagok rendkivül jo minöségüek, nem mennek össze, nem eresztik a szinüket és nagyon jol lehet velük dolgozni. A hátrányuk viszont, hogy megfizethetetlenül drágák, ugy 10 Euro /méternél kezdödik az áruk de nem ritka a 30-40 Euros (méterenként!!!!!) anyag sem. Magyarországon egy üzletet ismerek, ahol relativ olcson lehet ilyesmit vásárolni: a Cserhegyi é Társa Kft a Hunyadi utcában Kispesten (vagy az már Lörinc?????) Èn ebben a tekintetben (is) inkább a hagyományokat követem: noha sokak szerint az okori Egyiptomba és Kinába nyulnak vissza a foltvarrás gyökerei, az én nagy példaképeim az elsö amerikai telepesek asszonyi, lányai. Nevük többnyire nem is maradt az utokorra, viszont fantasztikusan szines, csodálatos foltmunkáik igen. Müvészetüket a szükség hivta életre, hiszen az Ujhazában nem nagyon lehetett anyagot kapni, ill. a hosszú tengeti szállitás Europábol nagyon megdrágitotta azt. Ezért elhordott ruhák, szétmállo függönyök még használható részeit "megmentve" készitettek meleg takarókat, faliszönyegeket, párnahuzatokat. Mintáik máig ismertek és kedveltek, pl. a kunyho, a birósági lépcso, vagy a sokféle csillagminta. Ezt a hagyományt követve, szerintem majdnem minden anyag alkalmas arra hogy foltmunka készüljön belöle. (én személy szerint nem szeretem a "müanyag" anyagokat, tehát kerülöm a tiszta müszál csipkét stb) Azért néhány szabályt érdemes betartani: nyulos anyagot nem jo nem nyulossal kombinálni, nagyon vastagot sem igazan célszerü nagyon vékonnyal. A szálirányra is ügyelni kell az összevarrásnál, különösen ha nyulos anyaggal dolgozunk. Uj anyagot mindig ki kell mosni, a legcélszerübb rögtön megvétel után ugy kimosni ahogy a jövöben is mosni akarjuk a belöle készülö darabot (én mosogépbe teszem  40 fokon ), majd szépen kivasalva kerül az anyagos szekrénybe, bevetésre készen. Ha az anyag ereszti a szinét, tegyél egy kis ecetet az öblitövizbe, az megállitja. Ha választani lehet akkor elönyben részesitem a tiszta pamut anyagokat, gyerekeknek, babáknak csak ilyenekböl varrok. Anyagválasztásnál azt is figyelembe veszem mi készül majd belöle, milyen gyakran lesz mosva? Olyan darabokhoz, amelyek sokat lesznek mosogépben érdemes egy kicsit mélyebben a zsebbe nyulni és jo minöségü anyagot vásárolni, igy sokáig örülhetünk neki.
Anyukák, nagymamák padlásain, rongyoszsákjaiban kutatva igazi kincsekre is lelhetünk: kézze horgolt, rég elfeledett csipkedarabok, madeirák, himzések kerülhetnek elö, ezeket minden foltvarro oriási becsben tartja.
Összefoglalva: kedves anyagfelhalmozo Foltoskodo, Neked van igazad, minden anyag, még amit most a legrondábbnak tartasz is, meg fogja találni a helyét elöbb utobb. Folyt.köv., amikor megismerkedünk néhány alapvetö, a foltvarráshoz elengedhetetlen vágás és varrástechnikával.

10 megjegyzés:

Zsófi írta...

Egy tipp, ami nekem bevált.
Ha az ember valamilyen figurát szeretne, de nincs túl sok pénze: a legegyszerűbb, rongyos ágyneműből fantasztikus dolgokat lehet csinálni egy textil-filc készlet és néhány átmásolt rajz segítségével. :-)
Textil-filcből érdemes drágát venni, mert évekig jó; sajnos az olcsóbb változatokat azonnal fel kell használni.

Ili írta...

Tipp!!! Az elhasznált, kinőtt férfi ingek,bármilyen anyag is, nagyon jó foltvarró alapanyag!!!
Várom a továbbiakat.

bemka írta...

Ha nincs közbélésnek való anyagom....mit csináljak?..hol találjak?...anélkül , foltot hogy varrjak ?

bemka írta...

Biztosan lehet anélkül is boldogulni...nehogy már az újhazában mind közbéléssel varrták volna a takarókat ....NINCS :))

Rita írta...

Marika, az Ujhazában a tehetösebbek gyapotot, a szegényebbek száritott kukoricahajat tettek a takaró rétegei közé. Ezért alakult ki a sok gyönyörü tüzésminta, hogy a bélés ott maradjon ahol lennie kell. Ma vatelint (vliest) használunk erre a célra, ezt azért mindenütt meg lehet kapni, ha nem is tul nagy választékban. Létezik pamut és szintetikus formában, én a szintetikust szeretem, mert mosható mosogépben, allergiamentes, a börrel meg ugysem érintkezik. Egy átlagos takaróhoz 0,5-1 cm vastag vliest használunk attol függöen hogy nyári vagy téli takarót szeretnénk. Remélem tudtam picit segiteni Neked! Ajánlatom még mindig érvényes: szivesen megveszem és elküldöm Neked postán ha valamit nem sikerül megszerezned! Puszi!!!

bemka írta...

Drága Rita!
Tényleg egy tündér vagy:)Biztosan nem lehetetlen megszerezni, igaz én itthon meg Vásárhelyen nem kaptam, de lehet nem jó helyt kerestem. Csak azért írtam, hogy az újvilágban biztosan nem volt, mert kíváncsi voltam mivel lehetne pótolni...
Még keresem idehaza, csak kell legyen valahol, majd mozgósítom a lányomat is.
Köszönöm a jószándékot, és köszönöm még egyszer , hogy itt lehetek :)

Zsófi írta...

Bemka!
Amit a kárpitosok is használnak vagy inkább használtak bélelni, nagyon durva, préselt anyag, az tökéletes a sötétebb színű anyagokhoz. Vastagabb gyapjú, félgyapjú kabát, öltöny-maradék szintén jó. Régi pokrócokat is lehet ilyesmire használni (mintha Amerikában is pokrócokat használtak volna...). Olvastam valahol, hogy a fehér, préselt, pamut felmosóruhát használja valaki bélelni - bár ez inkább terítőkhöz jó, szerintem. :-)

Rita írta...

Nálam olvashattad a felmosórongyot, de azt merevitésnek használom táskákba stb :-))) Takaroba tul kemény. Ami még jo: a mostanság minden sarkon kaphato nagyon olcso polár takaró. Azt nyugodtan lehet gépben is mosni. Az a szürke dolog amit emlitesz az azért nem jo mert ereszti a szinét :-((( Én már megjártam vele, igaz fele annyiba kerül mint a vatelin.

bemka írta...

ÉLJENEK a varrószakkörös , okos , ügyes lányok. Ezt akartam, köszönöm:))

Ledorka írta...

Pont ezt akartam javasolni: sokan használnak polár takarót, akár hátlap helyett is. :)