Ez a blog mindenkié, aki szeretne velünk közös projekteken dolgozva beszélgetni, jokat vihogni és esetleg együtt szomorkodni, ha a sors ugy hozza.

2010. február 23., kedd

Nyuszis táska

Belevágunk? :)
Ilyen lesz a kész darab, ha az én mintámat követitek.

Nem lesz bonyolult, de megint aprólékosan mutatom be, sok képpel, hogy a kezdők is tudják követni. Ha valaki úgy dönt, kihagyja a zsebet, a karabinert, vagy nem tesz bele mágneszárat, az sem gond. :)
Az alapanyagok megvannak. Kész a minta a táska elején.

1. Fogd a külső résznek szánt anyagot, és színt színére fektetve hajtsd félbe! Ha címkét is szeretnél rá, ne felejtsd el berakni a szélek közé!


2. Varrd össze, tisztázd el a szélét!


3. Most megcsináljuk a "talpát". Erre két módszer is van. Vagy háromszögeket varrsz le, mint én, vagy eleve úgy szabod a szatyrot, hogy kivágsz egy-egy téglalapot kétoldalról. Lejjebb megmutatom ezt is, rajzon.

A hajtásnál (a táska alja) jelöld meg az élet.


Fordítsd le a varrás felé, úgy, hogy a gombostű párhuzamos legyen a varrással. Tűzd hozzá! Mérj ki a csücsöktől 3-3 cm-t mindkét oldalra.


Varrd le!
 

Ha kifordítod, így néz ki:



A másik megoldás, ha így szabod a táskát:

 
4. Elkészítjük a zsebet. Körbeszegjük, majd a felső szélét letűzzük.


Rágombostűzzük a bélés anyagára a zsebet, és rátűzzük.


Jelöld me, hol akarod ketté osztani a zsebet.  Az osztás mellé tehetsz szalagra fűzött karabinert is. Én a szalagok végét mindig eltisztázom, és lekenem színtelen körömlakkal is, hogy biztosan bírja a mosást, ne bomoljon fel.


Varrd le a zsebet két részre osztó varrást, majd fordulj a tűvel, és rögzítsd a szalagot!

5. Hajtsd félbe a bélést, és színt színére fordítva varrd össze az oldalait! Arra figyelj, hogy maradjon egy 10-12 cm-es nyílás, amin keresztül majd kifordítjuk a táskát.


6. Készítsd el a sarkokat ugyanúgy, ahogy  a 3. pontnál!


7. A felső széleknél középre vasalj közbélést a hátoldalra! Ide kerül majd a mágneszár két oldala. Akár egy rátéttel is megerősítheted ott az anyagot. Én egy szívet varrtam rá a már mutatott technikával.


Jelöld meg, hogy pontosan hova fog kerülni a mágneszár! Ezt a lépést később is megteheted.


8. A pántnak szánt heveder szélét tisztázd el. Én itt is használok színtelen körömlakkot - ipari méretekben fogy nálunk. :)
Gombostűzd a külső anyagra, a szélektől egyenlő távolságra!


Ha félsz, hogy elmozdulhat, akkor akár le is varrhatod. A bélést és a külső anyagot színt színére fordítva húzd egybe! A fülek köztük vannak.


Varrd körbe! Ha kész, a meghagyott nyíláson keresztül kifordíthatod a táskát.


Itt tartunk:


9. Fordítsd be a bélést a külső részbe. A külső rész anyagát hosszabbra hagytuk, vagyis, ha a bélés csücskét a külső anyag csücskéhez tolod, így fog kinézni:

 

Gombostűzd le, majd varrd át. Nem muszáj hullámos varrással, csak én szeretem, mutatós. :)


10. Már csak a mágneszár van vissza. A nyíláson keresztül be tudsz nyúlni a bélés alá. A jelölt ponthoz képest kicsit jobbra és balra is vágj akkora rést, amilyen széles a zár "füle". Én ezt is lekenem lakkal - na, jó, talán túlbiztosítok. :)

 

Told be a mágneszár füleit a résekbe!Tedd rá az alátétet, és hajtsd le a füleket! Egy célszerszámmal sóz rá párat, hogy teljesen lesimuljon! :)



Ez után már csak a meghagyott nyílást kell láthatatlan öltésekkel levarrni, vasalni, és van egy új tatyód! :) Ugye, hogy nem volt nehéz? :)


29 megjegyzés:

Hencsilli írta...

Jujjjj, de jó ! Valami ilyesminek gondoltam én is, persze leírva sokkal jobb! Mágneszáram lehet hogy nem lesz hozzá, de ezek szerint anélkül is jó lesz. Lehet,hogy ki sem bírom hétvégéig :::))

batorba írta...

Csütörtökön megint mehetek az anyagoshoz anyagot venni.:-)))) ( Ma is voltam!!!)
Azt hiszem hamarosan egy rövidárú boltot kell beszereznem, ahonnan ingyen hordhatom az anyagokat!!!Én mindent meg akarok varrni!!!!

Szerintem nagyon jó a leírás, úgy érzem, hogy el tudok majd bajlódni vele!:-))) Előre is köszönöm!

Timi írta...

Ööööö nem volt nehéz, elolvasni! :) A többit majd meglátjuk :)))

Rita írta...

nagyon jo leirás, köszönjük szépen Dorka!!!!

Rita írta...

@Csilla,
én kb 5 éve gyüjtöm az amyagokat. nincs sok, egy kétajtos szekrény van velük tele :-))) Nem konkrét darabokhoz veszek anyagot, hanem hozom ami tetszik, turkálobol, maradékok közül, valakitöl kaptam egy nagy doboz szinhibás ánynemüanyagot is..... Sophia nyula és sapija pl egy jo drága polárbol lett, egy kis darab maradékot fedeztem fel, és nem tudtam otthagyni mert olyan finom puha volt..pÁR NApig simogattam, nézegettem aztán rájöttem hogy ebböl egy sálas sapi lesz :-))) Atán maradt belöle még egy nyulnyi :-)))
Mostanra eljutottam oda, hogy nem kell vennem anyagot ha valamit varrni akarok, 99% hogy találok hozzávalot a szekrényemben :-)))

batorba írta...

Ez olyan, mint az én papirgyűjteményem és a gyöngyösdolgaim...tele van velük a szekrény!!:-)) Látom én már hamarosan anyagaim is lesznek.:-)) Szegény Peti.:-)))

bemka írta...

Én is gyűjtögetek :)) többnyire turis anyagjaim vannak, de nekem sem kell most venni. Hamarosan nekilátok a tatyónak.Érthető, világos a leírás. Köszi Lidércke!

Dia írta...

ez nagyon fantasztikus leírás lett! Nagyon köszönjük. azt hiszem hamarosan ki is fogom próbálni (elsőre aplikálás nélkül).
A blogomra is kitettem a leírások közé :-)

köszönjük!

Ledorka írta...

Örülök, hogy jónak találjátok! :) Kicsit hosszú lett, de még így is elfelejtettem leírni pár dolgot. Pl. a méretekről, de már mindegy. :)

Ritához hasonlóan nekem is egy kétajtós szekrény van tele anyaggal. :)) Hallottatok már az AA-ról? Az Anonim Anyagfelhalmozókra gondolok. :D

Rita írta...

:-))) van, aki kábitoszer vagy alkoholfüggö, én tü és anyagfüggö vagyok :-))))Komolyan...ha szép anyagot látok, nem tudom megállni hogy ne hozzam haza...minden másnál képes vagyok önmegtartoztatásra, de ha anyagrol van szo.....

Abile írta...

Köszönjük szépen a fantasztikus leírást és képeket!
Én a mágnes-zár lábait az ellenkező oldalra, kifelé szoktam kalapálni... Van erre valamiféle előírás, hogy merre kell hajlítani a lábait??
Az anyagfelhalmozással sajnos én is hasonlóan állok... ráadásul a munkahelyem közelében és útközben is sok anyagbolt és rövidáru bolt van... Szörnyűség!!!!

Zsófi írta...

A sima lakk miért nem jó a szélekhez?
Vagy a textil dekupázshoz való ragacs?
Nem szárad elég gyorsan?

petitange írta...

Ez nagyon szuper leírás, köszönjük szépen! Ha pici lánykám is úgy akarja, akkor már ma neki is állok! :)

Ledorka írta...

Abile, igen, tudom, van aki kihajtja. Nem tudom, mi a "szabály". :) Nekem így jobban bejön, mert ha hozzáérek, nem érzem a zár mellett a füleket. Valahogy az az érzésem a kifejé nyomottnál, hogy kiböki az anyagot. Persze, nyilván nem, mert kerekített a vége, de ez az én heppem. :D

Gondolom, más lakk is jó, én erre álltam rá. :) A körömlakk mini ecsetével remekül odaférek a kis helyekre is.

gromine írta...

Nagyon klassz a leírás.
Szeretnék kérdezni valamit:
- ha a második variációt választom a szabásnál, a sarok miatt, akkor a közepétől hány centire és mekkorára kell kiszabni azt a kis részt??
Elég amatőr vagyok, és olvasásra, nekem lehet, hogy könnyebb lenne, ha már ott van a sarka, mint ha már megvarrtam és úgy kell levágni..
Előre is köszi.

F.Gina írta...

Lidércke, hol veszed a színes hevedert ? Én anyagból varrom a füleket, esetleg benne fehér hevederrel. Színest még nem nagyon láttam :((
Köszike Gina

Névtelen írta...

Szeretném megkérdezni, hogy a kézzel varrók hogyan tisztázzanak? Kicsit vissza kell varrni a végét?

Rita írta...

@Timi
pelenkaöltéssel!!!!!

Névtelen írta...

Köszi Rita! Hogy ez nekem eszembe nem jutott!

Rita írta...

szivesen Timi, ezért varrunk együtt hogy segithessük egymást!!!!!!

Ledorka írta...

Gromine, saccra 3x3 cm-t vágj ki az oldalából!
Gina, az oldalsávban kiemelt pécsi bőrboltban veszem. Mindenféle, még csíkos, mintás is van. :) Ez egy főleg bőrdíszmű-kellékekkel foglalkozó mindenes bolt.

Aranka írta...

Dorka!
Milyen magas az általad készített táska, és milyen hosszú füleket szoktál készíteni? előre is köszi a választ

Ledorka írta...

48 cm magas a táskám. Ha teljesen kisimítom, kicsit több, de alapból, a talpára állítva ennyi. (A talp elvesz egy kicsit a magasságból.)
Fülnek 56-60 cm-t szoktam hagyni, az már kényelmesen vállra vehető.

Hencsilli írta...

Dorka, a második képnél jól látom, hogy először összevarrni és utána beszegni?..

Ledorka írta...

Csinálhatod fordítva is: először tisztázod, aztán varrod. Nekem most egyszerűbb volt a két réteget együtt cikcakkozni. :)

Hencsilli írta...

Köszi:)

Aranka írta...

Köszönöm Dorka a választ.

Dia írta...

Dorka, én is kipróbáltam, nagyon tetszik. köszönöm szépen a sok segítséget!

Ledorka írta...

Nincs mit. :)