Ez a blog mindenkié, aki szeretne velünk közös projekteken dolgozva beszélgetni, jokat vihogni és esetleg együtt szomorkodni, ha a sors ugy hozza.

2010. február 13., szombat

Zippzár varrás

Sziasztok!
Lidércke láthatatlan varrása telitalálat volt, a varrásom tovább fejlesztésében.
Sok dolog van amit még meg kell(ene) tanulnom a varrásban az egyik ilyen a zippzár bevarrása, pl. táskába, nesszeszerbe stb. Szerintem sokunkat érdekelne ez a téma egészen az alapoktól, minthogy mennyivel legyen hosszabb a zippzár az anyag méretnél amibe bavarrom, a varrás melyik fázisában érdemes bevarrni stb.
A jövő héten látok neki a macik elkészítésének, mert eddig koszorúkat gyártottam, remélem holnapra befejezem az utolsó simításokat.
Kíváncsi vagyok már a többiek mackóira.
Üdv mindenkinek

5 megjegyzés:

Rita írta...

Kedves Aranka, a következö projekt egy neszi lesz, fényképes lépésröl-lépésre leirással, különös hangsullyal a zippzár belebüvölésére.

Cila Zzy írta...

Sziasztok! A zippek ruhába varrásához hozzá tudok szólni(remélem, hogy senki sem veszi tolakodásnak, vagy beleokoskodásnak):
-a méretet tekintve: mindig 2cm-rel hosszabb legyen a slicc méreténél.
-vannak spéci talpak: zippzár talp, rejtett zippzártalp.
-A ruhákba abban a fázisban szoktam bevarrni amikor a zippet érintő részeket varrom össze. A zipp részén mindig a legnagyobb öltéshosszra állítva, aztán a zipp végén elvarrom, majd 2,5-ös öltéshosszal folytatom. Ha végigvarrtam, talpat cserélek, gombostűvel a színéről betűzöm a ruhába bevarrom a talp segítségével, kibontom a zipp fölötti első összevarrást (tudjátok, amit a legnagyobb öltéshosszal varrtam, amikor az egész hosszt varrtam) és kész.
-nadrágoknál és szoknyáknál figyelni kell arra, hogy a derékrész (ha van) még rájön és a zipp elején lévő kis fémdarabocska hova esik.
-zippcseréről: ha a fogazat nem sérült, nem kell kicserélni az egész zippet, csak a kocsit. Legtöbbször csak az kopik ki.
-A zippbevarrást én mindig alul is vízszintesen lezárom. Ez tuttibiuztossá teszi.
Remélem, tudtam segíteni valakinek.
Nekem ez is rejtett zipp extra spéci talp nélkül, a sima zippbevarróval.

Aranka írta...

Köszönöm ezzel sokat segítettél, a gyakorlatban is ki kell próbáln.

Rita írta...

Cila, lenne kedved egy zippzár-tanfolamot tartani nekünk????

Cila Zzy írta...

Hogy kell csinálni? Én csak ruhákat tudok varrni. Khmm... "tudok"... és azt is csak ducikra... Szóval hogy kellene megoldani? Szívesen segítek, csak mondd/írd le, hogy hogy. Privátban írnál? ducikaducila@gmail.com